Google benim işletmem optimizasyon önerileri

Google Haritalar SEO 101

No Comments

Photo of author

By Şuayip Can Ormanyaran

Google Benim İşletmem Nedir?

Google Benim İşletmem (Google My Business) küçük veya büyük, dükkan sahibi veya değil hizmet veren herkes için yerel sonuçlarda gösterilebileceği bir Google arama sonucu özelliğidir.

Google Benim İşletmeme kaydolduktan adresinizi doğrulayıp çevrenizdeki müşterilerinizi işletmenize çekebilirsiniz.

Ek olarak adresi olmayıp, online olarak hizmet sağlayan kişi ve kurumlar da ilk aşamada adres bilgisi girip daha sonrasında adres bilgisini gizle özelliğini kullanarak hizmetlerinin tanıtımını Google üzerinden yapabilir.

Google’a dükkanımı nasıl eklerim?

Öncelikle dükkanınızın daha önceden Google’da yer alıp almadığını kontrol edin. Eğer adresiniz daha önce otomatik olarak oluşturulmadıysa business.google.com adresinden işletmenizin bilgilerini girerek adresinizi oluşturun.

Genelde fiziki mektup gönderilerek doğrulama yapılsa da çoğu zaman telefon numaranıza kod gönderimi yapılarak da adreslerin doğrulandığı görülmüştür.

Bunun yanında websiteniz varsa ve bunu adresinizi oluştururken girdiyseniz websitenize ait e-posta veya Google Search Console aracı ile doğrulama yöntemleri de çıkabilmektedir.

Dükkanım daha önceden açılmış ne yapmalıyım?

Eğer dükkanınız daha önceden otomatik olarak oluşturulduysa haritalar üzerinden açılan bilgi panelinde “bu işletmenin sahibi siz misiniz?” veya “bu listelemeyi yönetin” ibarelerine tıklayarak sunulan doğrulama yöntemleri ile adresinizin kontrolünü tekrar alabilirsiniz.

Posta kodum gelmedi ne yapmalıyım?

Google tarafından gönderilen posta kodunuz ulaşmadıysa veya başka doğrulama yöntemi yok uyarısı ile karşılaştıysanız Google destek ekibine yazarak 2-3 gün içerisinde doğrulama alabilirsiniz.

Unutmayın bunu yaparken sizden mağazanızın 3-5 adet fotoğrafını isteyecektir. Fotoğraflarda tabelanızın gözüktüğüne, dükkanın içinden, dışından ve sokaktan çekilmiş fotoğraflarının üzerinde oynama yapılmadan yüklendiğinden emin olunuz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise başvurunuz sırasında girdiğiniz adres ile mağazanın tabelasında yazan adresin aynı olması gerektiğidir.

Bu konuda Google Haritalar destek ekibi ile iletişime geçmek için tıklayınız.

GMB Optimizasyon

Bundan sonraki aşama mağaza veya dükkanınızın sahipliğini aldıktan sonra bulunduğu çevrede daha çok görülmesi için yapılabilecek optimizasyonları anlatmaktadır.

Aşağıda yazdıklarım kendi deneyimlerim ile yola çıkan önerilerdir. Bu konudaki doğru kuralları ve yönergeleri Google’ın kendi dökümanından okuyabilirsiniz.

Mağaza İsmi

Optimizasyon mağaza ismi ile başlar. Mağazanızın isminde Google yönergelerine göre sadece tabela ismini kullanmalısınız ancak denemeler sonucu hizmet verilen il veya ilçenin, can alıcı hizmetin (örneğin araç kiralama firması iseniz “abc” yazmak yerine “abc araç kiralama” yazmak daha avantajlıdır.) yazılması lokasyonun arama görünürlüğünü arttırmaktadır.

Mağaza Açıklaması

Mağaza açıklamaları birçok mağazanın eklemediği bir alandır. Bu alanı bir kelime araştırması yaparak hizmet verdiğiniz sektörde en çok aranan ve dönüşüm/kâr oranı yüksek olan kelimelerden seçere yazmaya dikkat etmelisiniz.

Örnek mağaza açıklaması: ABC araç kiralama Beşiktaş şubemizde teminatsız – kredi kartsız; aylık, haftalık ve günlük seçeneklerle otomobil kiralayabilirsiniz. Üstelik Beşiktaş’ta oturuyorsanız adresinize teslim ediyoruz!*

*Üstteki metinde küçük bir araştırma sonucu ortaya çıkan önemli kelimeler koyu renkte yazılmıştır.

Fotoğraflar

Google haritalar optimizasyonunda en kritik unsurlardan biri fotoğraflardır. Görsellerin hayatımızda daha çok yer ettiği şu günlerde fotoğraf eklenmiş lokasyonların daha çok görünürlük elde ettiği görülmüştür.

Ayrıca fotoğraflar mağazaya daha önce gitmemiş bir kullanıcı için ne ile karşılaşacağı, nasıl bir yer olduğu konusunda bilgi verir.

İşletme sahibi logo, kapak fotoğrafı, iç ve dış mekan, sokak görünümü gibi kategorilerde dükkanı için fotoğraf ekleyebilir.

Kategori Seçimi

Kategori seçimi çok kritik bir özelliktir. Seçtiğiniz kategoriye göre Google listelemelerine ekleyebileceğiniz özellikler de değişebilmektedir.

Bir restoran işletiyorsanız işletmenizin kategorisini de doğru bir şekilde “restoran” seçtiğiniz durumda Google’daki listelemenize menünüzü ve ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Yanlış bir seçim yaparsanız bu mümkün olmayabilir. Seçiminizin yanlış olduğunu düşünüyorsanız endişelenmeyin işletme kategorisi her zaman değiştirilebilmektedir.

Çalışma Saatleri

Yakınlarınızdaki tüm çilingirler 8 gibi kapatıp evlerine gidiyorlar. Bu çilingirlerin hepsi yüksek puanlara sahip ve arama sonucundan ilk sırada gözüküyorlar. Bir de kötü puanlı ve 7/24 açık bir çilingir düşünelim.

Gecenin bir yarısı çilingir aradığınızda açık olan dükkan arama sonuçlarında ilk sırada gözükme ihtimali daha yüksektir. Google dönüşüm gerçekleştirilecek ve kullanıcının o an hizmet alabileceği işletmeyi karşısına çıkarmaya çalışır.

Not: Google aptal değildir. Sizin gece yarısı açık olmadığınız durumda (ancak açık işaretlediğinizde) sizi arayan kişiler olumsuz bildirimde bulunabilir ve bu da otoritenizi sarsabilir.

Ürün – Hizmet Girişleri

Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi fiyat aralıkları, açıklamalar ve detaylı bilgiler girerek paylaşabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı sizin hangi işleri yaptığınızı görür ve ona göre iletişime geçer.

Yorumlar

Yorumlar işletmenin görünürlük almasında en güzel yoldur. Verdiğiniz hizmet ile ilgili geri bildirimleri değerlendirerek sisteminizdeki hata ve eksiklikleri de görebilirsiniz.

Yorum yapmaya teşvik etme

Hizmet verirken Google veya Yandex haritalar üzerinden yapılan yorumlara küçük hediyeler ve makul indirimler uygulayarak kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz.

Yorumları cevaplama

Güzel yorumlara teşekkür edebilir, olumsuz yorumlara çözüm üretecek cevaplar sunabilirsiniz. Bu sayede müşterilerinizi ne kadar önemsediğinizi gösterip + puan kazanabilirsiniz.

Bir işletme grubundaki (500 işletmeye kadar) tek bir sayfadan topluca yönetebilir ve cevaplayabilirsiniz.

Soru ve Cevaplar

Tıpkı yorumlar gibi sorular da önemlidir. İşletmenize gelen şunun fiyatı ne kadar, şu gün açık mısınız, ürün çeşitlerinizde x ürünü var mıdır? gibi soruları cevaplayarak daha çok görünürlük elde edebilirsiniz.

Birden Fazla Lokasyonu Olan İşletmelerde Optimizasyon

Google Benim İşletmem optimizasyonunun en güzel yanlarından birisi işletmenizdeki tüm bayileri veya lokasyonları topluca düzenleyebiliyor olmanızdır.

Kimler için uygundur?

10 veya daha fazla lokasyonu olan işletmeler, çalışma saati, fotoğraf güncellemesi, menü değişikliği gibi işlemleri topluca yapmak isteyen işletmeler için uygundur.

Topluca yapılabilecek bazı işlemler:

  • Mağaza ismi değiştirme
  • Açıklama girme
  • Fotoğraf yükleme
  • Label girme
  • Websitesi adresi girme
  • Mağaza özelliklerini girme (covid-19 tedbirleri, kredi kartı ile ödeme kabulü gibi)
  • Çalışma saatlerini düzenleme

Verileri Analiz Etme ve Sunumlaştırma

Google’daki işletmelerinizin verilerini analiz etmek için ücretli ve ücretsiz bir çok çözüm bulunmaktadır. Örnek üzerinden çalışmaları göstermeye çalıştım.

Supermetrics Connector for Data Studio (Ücretli)

https://supermetrics.com/connectors/google-my-business

Supermetrics’in bu connector’u API ile veriyi çekip bir süre kendi cache’inde sakladığı için veriler 4 gün geçtikten sonra takip edilmelidir. Anlık güncellemeleri sağlıklı çekemiyor ne yazık ki.

Jetpo Connector for Data Studio (Ücretsiz)

+1000 lokasyonlu hesaplarda test ettiğimde de hız açısından Supermetrics ile Jepto arasında çok büyük bir fark göremedim.

https://www.jepto.com/google-my-business-data-studio-connector

Jepto GMB Connector'ının taslak raporundan bir ekran görüntüsü.
Jepto GMB Connector’ının taslak raporundan bir ekran görüntüsü.
Jepto Review raporundan bir ekran görüntüsü.
Jepto Review raporundan bir ekran görüntüsü.

Yorum yapın